Sunday 7 February 2016

Resepi Tteokbokki Simple dan Mudah (Spicy rice cake)

Assalamualaikum and Hi everyone!

Semalam try this new recipe. Simple.mabeles and absolutely delicious!
Here goes the recipe!
Come and try!
memang sedap! *masuk bakul angkat sendiri :P

Bahan:
1 cawan tepung pulut
setengah cawan air
1 sudu teh garam

Cara menyediakan tteok:
1. Uli tepung bersama air
2. jadikan ia berbentuk silinder
3. Potong dalam panjang jari kelinking :P
4. Rebus sehingga tteok timbul. Angkat biarkan sejuk.

Kuah:
2ulas bawang putih (dicincang)
1 sudu teh garam
1 camca gula 
setengah kiub pati ikan bilis
2 sudu serbuk cili (di campur bersama air) *jangan terlalu cair
Ayam/daging/fishcake/fishball/telur (pilihan di tangan anda):P
Sayur kucai/sawi/carrot/kobis (pilihan di tangan anda):P

Cara penyediaan:
1. Tumis bawang putih
2. Goreng ayam sehingga naik bau
3. masukkan serbuk cili
4. tambahkan air. masukkan pati ikan bilis
5. masukkan tteok dan sayur.
6. Biarkan sehingga kuah pekat sehingga yang disukai :)
7. Siap! tuang dalam mangkuk dan Ngap!

*Jangan lupa baca doa makan! :)

8 comments:

  1. Kak , kalau nk lagi pedas boleh tak tambah serbuk cili ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boley dik sory dah setahun baru nak reply..myann :)

      Delete
  2. Kak , kalau nk lagi pedas boleh tak tambah serbuk cili ?

    ReplyDelete
  3. Maksudnya lpas goreng ayam masukkan serbuk cili ke mcam mana?

    ReplyDelete